Welkom
Nieuws
De Egmonden
Over de Stichting
Huys Egmont
Geestgronden
Activiteiten
Slotfestijn
Archieven
Historisch Kadaster
Webshop
Links
Contact

 Luchtfoto's uit de Tweede Wereldoorlog (1945)

Diverse malen tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben de geallieerden belangrijke delen van Nederland gefotografeerd vanuit de lucht, zo ook de Egmonden. Het was de geallieerden al snel duidelijk dat Noord-Holland, om meerdere redenen, uitermate ongeschikt was voor een massale landingsoperatie. Het weerhield de Duitse generaal Rommel er niet van ook Egmond te betrekken bij zijn plannen voor verdedigingslinie, de Atlantikwall.

In 1943 werd in Egmond aan Zee het hele gebied ten westen van het Pompplein gesloopt, en zo verdween er wederom een heel gedeelte van het Westeinde. Ook alle mooie, elegante pensions en hotels als Belvedčre, Trompenberg en Zeezicht moesten er aan geloven en het Westeinde veranderde binnen enkele maanden in een verlaten niemandsland, vol met prikkeldraadversperringen en landmijnen. Ten oosten van Egmond aan den Hoef werd een tankgracht aangelegd met drakentandversperringen, die doorliep tot aan Bakkum.

Op de hieronder afgebeelde luchtfoto's kunt u per dorpskern zelf de situatie in 1945 vergelijken met die van nu. Door met de muis de verticale, oranje lijn te verplaatsen vergelijkt u de oude luchtfoto met de huidige situatie.

Egmond aan den Hoef


Egmond aan Zee


Egmond-Binnen


WWWhistorischegmond.nl
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


  Sitemap            Disclaimer            e-Mail webmaster © Stichting Historisch Egmond. Geadviseerde schermresolutie 1024x768.
Overname van gegevens alleen na overleg čn met verwijzing naar www.historischegmond.nl.
Oude ansichtkaarten met dank aan Foto Jonker. Luchtopnamen © Google Earth