Welkom
Nieuws
De Egmonden
Over de Stichting
Huys Egmont
Geestgronden
Activiteiten
Slotfestijn
Archieven
Historisch Kadaster
Webshop
Links
Contact

Film archief

De werkgroep Beeld & Geluid beheert een groot aantal oude films. Van Polygoonbeelden uit 1927, zoals het voorbeeld hieronder, tot privefilms uit de jaren '90. Uiteraard zijn wij altijd op zoek naar uitbreiding van ons archief. Heeft u nog oude films in uw bezit - het motto is: hoe ouder hoe beter - dan willen wij hier heel graag een kopie van maken. VHS of 8mm, het maakt niet uit. Wat u vandaag filmt is morgen geschiedenis!
 

Deze beelden komen uit een reclamefilm voor het Biovakantieoord te Egmond aan Zee. U ziet de aankomst van de kinderen, de wandeling naar koloniehuizen Kerdijk en Zwartendijk, en de groepswandeling naar het strand.

Ons archief bevat verder o.a.

  • De films van Johan Adolfs over Egmond aan Zee (1964) en Egmond aan den Hoef (1970)
  • Het zweefvliegkamp te Egmond aan Zee (1932)
  • Koloniehuis Prinses Juliana (1933)
  • Prins Hendrik Stichting (1937)
  • Maar ook recente films, zoals de uitzending van 'Andere Tijden' over de Seehund onderzeeboot (2002).

 

Ook beschikken we over beeldmateriaal waarin de oude kadasterkaarten van rond 1811 geprojecteerd worden op de huidige landkaarten van Google Earth. Dit geeft een uniek inzicht en beantwoordt vragen als: Waar stond vroeger bebouwing, wat zie ik daar nu nog van terug, waar liepen de sloten, de wegen, etc. Het is verbazingwekkend te zien hoe vooral de weilanden nauwelijks zijn veranderd. Soms vind je zelfs nog sporen van oude sloten. Ook zijn er in het hedendaagse landschap nog sporen terug te vinden van de loop van de tankgracht die de Duitsers maakten in de Tweede Wereldoorlog. Hieronder een korte voorbeeldfilm van het gebied in de Egmondermeer rond het Q8 tankstation, waarop duidelijk de loop van de oude Hoeverweg ('Meerweg') en de stoomtram zijn te zien:


WWWhistorischegmond.nl
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


  Sitemap            Disclaimer            e-Mail webmaster © Stichting Historisch Egmond. Geadviseerde schermresolutie 1024x768.
Overname van gegevens alleen na overleg čn met verwijzing naar www.historischegmond.nl.
Oude ansichtkaarten met dank aan Foto Jonker.