Welkom
Nieuws
De Egmonden
Over de Stichting
Huys Egmont
Geestgronden
Activiteiten
Slotfestijn
Archieven
Historisch Kadaster
Webshop
Links
Contact

Historisch Kadaster

Het Historisch Kadaster is in de jaren '80 samengesteld door W.J. vd Berg en is na voltooiing uitgegeven, door de speciaal hiervoor door de makers opgerichte uitgeverij Bolwerk, in twee volumes: Het Historisch Kadaster van de Binnen Egmonden (vier delen - uitgegeven in 1985) en Het Historisch Kadaster van Egmond aan Zee (twee delen - uitgegeven in 1988). Een derde volume (Het Historisch Kadaster van Wimmenum) is nog altijd in ontwikkeling en bevindt zich inmiddels bij Historisch Egmond.

Voor het Historisch Kadaster hebben de makers zeer zorgvuldig kaarten samengesteld uit diverse bronnen, waaronder luchtfoto's, historische kaarten en oorspronkelijke kadastrale minuutplans. Hier op kan men percelen terugvinden en vervolgens teruglezen welke transacties (koop, verkoop, verhuur, sloop, etc) er plaats vonden in de periode 1602-1838. Een werk van onschatbare waarde dus voor iedereen die zich met de geschiedenis van de Egmonden bezig houdt.

Hedendaagse technologie maakt het mogelijk om deze samengestelde kaarten uit het Historisch Kadaster te vergelijken met de luchtopnamen van Google Earth en dat kunt u op deze pagina zelf uitproberen. Het beantwoordt vragen als: Waar was vroeger bebouwing? Hoe zag de Egmondermeer er vroeger uit? Hoe liepen de wegen?

Door op onderstaande afbeelding te klikken opent u een nieuw venster met een overzichtskaart van de Egmonden. Maak uw keuze door op een gebied te klikken, waarna het gekozen gebied op kaart in het venster verschijnt. Maak opnieuw uw keuze door op het gewenste gebied te klikken. In het venster verschijnt nu een afbeelding van de corresponderende Historisch Kadaster kaart van dat gebied. Door met de muis de verticale, oranje lijn te verplaatsen vergelijkt u de oude kaart (1811) met een recente afbeelding (2011).


WWWhistorischegmond.nl
 

 

 

 

 


  Sitemap            Disclaimer            e-Mail webmaster © Stichting Historisch Egmond. Geadviseerde schermresolutie 1024x768.
Overname van gegevens alleen na overleg čn met verwijzing naar www.historischegmond.nl.
Oude ansichtkaarten met dank aan Foto Jonker. Luchtopnamen © Google Earth