Welkom
Nieuws
De Egmonden
Over de Stichting
Huys Egmont
Geestgronden
Activiteiten
Slotfestijn
Archieven
Historisch Kadaster
Webshop
Links
Contact

Over de Stichting

Stichting Historisch Egmond (SHE) bestaat sinds 1993. Doelstelling is het naspeuren en optekenen van de geschiedenis van de Egmonden en hun omgeving van het vroegste begin tot heden én het opwekken van de belangstelling daarvoor. Historisch Egmond probeert waar mogelijk het verband te leggen tussen vroeger en nu. Ook zoekt zij naar raakvlakken met de regionale, vaderlandse of algemene geschiedenis.

Activiteiten: Vrijwilligers van de stichting interviewen dorpsgenoten en anderen die over Egmond kunnen vertellen en doen onderzoek o.a. in archieven. Werkgroepen houden zich met specifieke onderwerpen bezig en anderen werken individueel. De stichting verspreidt die kennis via het tijdschrift Geestgronden dat drie maal per jaar verschijnt, via andere publicaties en stukjes in de krant en door middel van deze website. Ook zijn er lezingen, rondwandelingen en fietstochten met een gids, excursies, tentoonstellingen en markten. De stichting verzamelt oude foto’s, boeken, familie- of bedrijfsgeschiedenissen, documenten, gravures, kaarten etc. van de Egmonden en overtollig geworden exemplaren van Geestgronden. Elk voorjaar komen de donateurs bijeen voor de jaarvergadering en een lezing. Voor de agenda zie Activiteiten.

Nieuwe medewerkers: Uiteraard zijn onze donateurs belangrijke pijlers van de stichting. Wij verheugen ons in een groeiend aantal dat momenteel schommelt rond de 845. Historisch Egmond is echter altijd op zoek naar mensen die zich op een of andere manier willen inzetten voor de stichting. Zo hebben wij bijvoorbeeld mensen nodig om op zondagmiddag bij exposities een paar uur de verkooptafel van Historisch Egmond te bemannen. Maar ook mensen die willen onderzoeken, interviewen, schrijven, of gewoon Geestgronden willen helpen verspreiden. We zouden ook ons onderkomen aan de Slotweg in de toekomst graag wat willen opknappen. Dus, bent u handig, inventief, creatief of gewoon geïnteresseerd, aarzelt u dan niet! Ook al heeft u maar beperkt tijd, laat u ons weten of u ons op de een of andere wijze zou willen versterken. U kunt zich aanmelden via deze site of bellen met onze secretaris.

Drie verenigingen: Bij de gemeentelijke samenvoeging van de drie Egmonden met Bergen en Schoorl op 1 januari 2001 behield elke kern zijn eigen historische vereniging, dit vanwege het unieke karakter van de dorpen en hun geschiedenis. Zo is er nog steeds de ‘Historische Vereniging Bergen’ en in Schoorl de cultuurhistorische vereniging ‘Scoronlo’. De historische vereniging Castricum (tevens Bakkum) heeft eveneens raakvlakken met onze historie.

Het wapen van de Graven van Egmond: Het logo van Stichting Historisch Egmond berust op het wapen gevoerd door de Graven van Egmond. De graven van Egmond behoorden tot de hoogste Nederlandse edelen, en hadden veel macht in Holland. De graven voerden een gekeperd wapen van 12 stukken van goud en keel. Oorspronkelijk voerde de gemeente Egmond-Binnen (kernen Egmond-Binnen en Egmond aan den Hoef) een wapen “van goud beladen met 7 kepers van keel”en de gemeente Egmond aan Zee (kern Egmond aan Zee) een wapen van goud beladen met 6 kepers van keel”. In 1978 fuseerden beide gemeenten tot één gemeente Egmond. De hoge raad van adel besloot een vijfbladerige kroon toe te kennen en het wapen uit te voeren, zoals gevoerd door Karel, de derde graaf van Egmond (-1541). Dit wapen is overgenomen in het logo van Stichting Historisch Egmond. Meer informatie over de geschiedenis van het wapen leest u hier.
 


WWWhistorischegmond.nl
 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 


  Sitemap            Disclaimer            e-Mail webmaster © Stichting Historisch Egmond. Geadviseerde schermresolutie 1024x768.
Overname van gegevens alleen na overleg èn met verwijzing naar www.historischegmond.nl.
Oude ansichtkaarten met dank aan Foto Jonker.